17 januari 2017
Marfo en Frigilunch bundelen krachten
Op 30 december jl. hebben Marfo Food Group uit Lelystad (NL) en Frigilunch N.V. uit Veurne (B) de gesprekken afgerond met betrekking tot het samengaan van beide ondernemingen. Frigilunch wordt hierbij onderdeel van Marfo Food Group Holding.
Volgens directeur Arnold Zuidgeest van Marfo ontstaat door deze bundeling een innovatief en nog slagvaardiger bedrijf in de foodsector: “met deze samenwerking vergroten we het aantal marktsegmenten waarin wij actief zijn en verstevigen wij onze positie in de markt voor bereide maaltijden”.
Directeur Anthony Botelberge van Frigilunch: “beide bedrijven excelleren in unieke culinaire kennis en de hoogste standaarden op het gebied van voedselveiligheid. Door de bundeling kunnen we kennis delen en krachtige synergie-resultaten ontwikkelen”.
Marfo en Frigilunch blijven beide onder eigen naam zelfstandig opereren. De nieuwe directie gaat bestaan uit Arnold Zuidgeest (CEO) en Anthony Botelberge (EVP), beiden statutair, en directeur Operations Allard de Witt Wijnen.
..........................................................................................
Achtergrondinformatie
De basis voor Frigilunch N.V. is gelegd in 2009. Onder leiding van directeur Anthony Botelberge heeft Frigilunch zich ontwikkeld tot een onderneming met krachtige positie in retail, scholen, horeca en thuismaaltijden in de sociale sector.
Bij Frigilunch N.V. werken ongeveer 150 medewerkers. Zie ook: www.frigilunch.com
Voor meer informatie:
Marfo +31 (0) 320 293800
6 januari 2017
De NOS heeft in haar berichtgevingen op 6 januari jl. volop aandacht besteed aan voedselverspilling bij ziekenhuizen. Ziekenhuizen die op een traditionele manier koken voor patiënten moeten veel weggooien. Ruim 40 procent van de warme maaltijden belandt in de prullenbak. Bij ziekenhuizen die het op een modernere manier doen, is dit bijna de helft minder. Per ziekenhuis kan zo ongeveer 50.000 tot 150.000 euro worden bespaard, blijkt uit recent onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR).
'We hebben geen verspilling meer'
De Gelre ziekenhuizen in Zutphen en Apeldoorn zijn twee jaar geleden 'overgestapt' op het Roomservice à la carte concept van Chef Martin. "Voorheen kookten we hier vers en gokten we hoeveel mensen een bal gehakt wilden, hoeveel vis en hoeveel een omelet", vertelt hoofd voeding Hendri Markvoort. "Uiteindelijk houd je dan veel over."
In 2014 stapten de ziekenhuizen over op onze diepvriesmaaltijden. "We pakken nu precies het aantal maaltijden dat we nodig hebben." Daardoor belandt er niet alleen minder voedsel in de afvalbak, maar is er ook minder personeel nodig. "Het scheelt het ziekenhuis op jaarbasis enkele tonnen aan kosten."
Dat is niet het enige voordeel, zegt Markvoort. "Het klinkt misschien onlogisch omdat we van zelf koken zijn overgestapt op diepvriesmaaltijden, maar patiënten eten nu meer omdat ze het lekkerder vinden." De kwaliteit van de maaltijden is hoog, aldus Markvoort. Daarbij worden ze niet snel opgewarmd in de magnetron, maar langzaam op warmhoudplaten in speciale karren. "Dat komt de maaltijd ten goede."
> Klik hier voor het item in het NOS Journaal (minuut 01:44 - 2:22)
> Klik hier voor het artikel op de NOS website
bron: NOS.nl
14 juni 2016
Op maandag 13 jongstleden verwelkomde Chef Martin veertig genodigde hospitality managers van ziekenhuizen op de SS Rotterdam in Rotterdam. Deze dag, omgedoopt tot het Chef Martin Mini Symposium, was georganiseerd om goede en langdurende relaties van Chef Martin te bedanken voor het vertrouwen en de prettige samenwerking in de afgelopen jaren.
Het Chef Martin Mini Symposium werd opgeluisterd door drie gastsprekers die hun visie gaven op de toekomst van eten & drinken in ziekenhuizen. Tot deze sprekers behoorden trendwatcher ‘Talkin' Food’ Marjan Ippel, Hospitality Manager Gelre Ziekenhuizen Marcel van Walraven en Chef Martin’s Executive Chef Pascal Jalhay. Op het dagprogramma stonden verder een door Jalhay verzorgde viergangenlunch en een rondleiding over het prachtige historische stoomschip.
Aan het einde van de dag gaven veel aanwezigen te kennen het uiterst nuttig te hebben gevonden om onder vakgenoten ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.
23 mei 2016
Chef Martin trakteert jarige Zorgboulevard
Tijdens de Open Dag van Zorgboulevard Rotterdam, op zaterdag 21 mei jongstleden, werden de bezoekers getrakteerd op diverse smakelijke gerechtjes van Chef Martin. De specialist in maaltijden voor de zorg wilde hiermee niet alleen het eigen product onder de aandacht brengen maar ook het vijfjarig jubileum van de Zorgboulevard luister bijzetten.De bezoekers toonden zich aangenaam verrast over de culinaire creativiteit en de diversiteit aan smaken. Dat was ook precies de bedoeling, aldus Huub de Pagter, Sales Manager Zorg bij Chef Martin: “Met dit soort proeverijen willen wij mensen laten ervaren dat ‘ziekenhuiseten’ ook heel erg lekker kan zijn. Dat doen we overigens ook dagelijks in alle ziekenhuizen in Nederland waar wij de maaltijdvoorziening mogen verzorgen.”
Op de Zorgboulevard Rotterdam zijn meer dan 25 verschillende (zorg)organisaties gevestigd, van apotheek tot zorghotel. De achterliggende filosofie is dat deze partijen samen meer zijn dan de som der delen en juist daardoor optimale dienstverlening kunnen bieden. Klanten worden snel doorverwezen en de verschillende aanbieders hebben hun zorg goed op elkaar afgestemd.
7 januari 2016
"Het was een totaal plaatje dat klopte"
Ziekenhuisgroep Twente koos in 2015 voor het Roomservice à la Carte-concept van Chef Martin. Over het waarom van deze keuze − en de ervaringen tot op heden − spraken we met Inge Beernink, productgroepmanager logistiek van ZGT.
Op zoek naar meer keuze en flexibiliteit
In de beide ZGT-ziekenhuizen werd voorheen nog op traditionele wijze gekookt, vertelt Inge: “Maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. De patiënt van nu verdient een ruimere keuze in warme maaltijden dan je met een traditionele instellingskeuken kunt realiseren, met ook meer flexibiliteit in de tijdstippen waarop je de maaltijden kunt nuttigen. Met dat in het achterhoofd hebben we allereerst een onderzoek gedaan waarbij we de wensen van patiënten en verplegenden in kaart hebben gebracht, maar ook de mogelijkheden en onmogelijkheden. Mede aan de hand van dat onderzoek zijn we op zoek gegaan naar een concept met een gevarieerd aanbod aan vriesversmaaltijden die je op het gewenste moment kunt regenereren en serveren.”
Ondersteuning en begeleiding
De zoektocht kwam uiteindelijk uit bij Chef Martin. “We hebben voor Chef Martin gekozen op grond van een aantal criteria. Essentieel was natuurlijk de kwaliteit van de maaltijden. Die hebben we uitvoerig getest. Daarnaast hechten we veel waarde aan de specificaties, bijvoorbeeld met betrekking tot samenstelling en voedingswaarde. Een derde criterium was uiteraard de prijsstelling. Maar wat we eveneens heel belangrijk vonden, was het feit dat Chef Martin zou voorzien in uitgebreide ondersteuning en begeleiding bij de implementatie. Dat is een belofte die ze in de praktijk ook ruimschoots hebben waargemaakt, over het hele traject. Het was een totaalplaatje dat klopte. Wij hebben dat ervaren als een aangename verrassing.”
Positieve reacties
Inge legt uit dat een zorgvuldige voorbereiding ertoe bijdroeg dat de implementatie van het Roomservice á la Carte-concept voorspoedig verliep: “Uiteindelijk hebben we de fasegewijze uitrol in drie maanden gerealiseerd op beide locaties, inclusief nieuwe regenereerwagens en een nieuwe werkwijze.” In de praktijk blijkt Roomservice à la Carte in de smaak te vallen, zowel letterlijk als figuurlijk. “De medewerkers vinden het prettig werken. Ook de patiënten zijn over het algemeen enthousiast. Geen wonder, want er staan nu 19 verschillende maaltijden op de menukaart, plus de nodige dieetmaaltijden, met ook nog de nodige flexibiliteit in het moment van serveren. Het enige waar sommigen nog wat aan moeten wennen, is dat ze niet meer zoals voorheen losse componenten kunnen kiezen. Maar de ruime keuze in maaltijden weegt daar zeker tegenop.”
Blijvende samenwerking
Met de afgeronde implementatie van het maaltijdconcept is de samenwerking met Chef Martin niet ten einde, benadrukt Inge: “We blijven in gesprek, om de puntjes op de i te zetten en de kaart steeds beter af te stemmen op de wensen van de patiënten. Daarnaast werken we samen aan diverse nieuwe ontwikkelingen. Een daarvan is een schaduwkaart met speciale gerechten voor bijvoorbeeld ouderen. Verder zijn we bezig met gemalen maaltijden, vooral voor mensen met slikproblemen, en kleine eiwitverrijkte gerechten voor mensen die moeite hebben met eten, zoals oncologiepatiënten. Ook in dit soort concepten heeft Chef Martin heel wat kennis en ervaring.”
21 september 2015
Chef Martin biedt Texelse wethouder overtuigende proeverij aan
“Heerlijk.” De Texelse bezoekers zijn unaniem in hun oordeel over het eten dat wordt geserveerd in het Gemini ziekenhuis. Dat had de Texelse wethouder Hennie Huisman uitgenodigd om eens te komen proeven, nadat de wethouder zich in een column in een ouderenblad zeer kritisch had uitgelaten over het ’smakeloze’ eten in verzorgings- en ziekenhuizen.
Texelaars zullen hun mening over het eten in het Gemini moeten herzien. Op het eiland doen opmerkelijke verhalen de ronde over de keuken in deze instelling. Bijna iedereen kent wel iemand die, weer thuis na een verblijf in het Helderse ziekenhuis, eerst flink bijgevoerd moest worden. Een buslading eilanders kon gisteren zelf vaststellen dat de soep zo heet niet wordt gegeten.
In het Gemini in Den Helder konden de Texelaars die de wethouder vergezelden proeven van negen gerechten ’ziekenhuiskost’. Van traditionele rodekool met hachee of hete bliksem met kip tot een pittig gekruide Indonesische rijstschotel of gerookte zalm op een bedje van tagliatelle.
Beleving
Martijn van Dijken, verantwoordelijk voor het eten in de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder, legt uit dat er sprak is van een kentering. “De eerste prioriteit voor ziekenhuizen was en is de zorg. De laatste tijd neemt het besef toe dat eten daar een belangrijke rol in speelt. Je wilt de motor goed voeden, maar eten is ook beleving. Dat laatste komt patiënten ook ten goede.”
Anderhalf jaar geleden stapten beide ziekenhuizen over op ’vriesvers’ voedsel. Kant en klare bevroren maaltijden die alleen maar ontdooid hoeven te worden, in plaats van de verse maaltijden die in de ziekenhuizen zelf werden bereid. Dat klinkt niet meteen als een verbetering. Toch is het dat wel, stelt Van Dijken. “Bereiden van vers voedsel is een kwetsbaar proces. De inkoop hangt heel nauw, je hebt gauw teveel, waardoor grote hoeveelheden moeten worden weggegooid. Er zijn instellingen waar dertig procent in de afvalbak verdwijnt. Bij de leverancier waarvan wij eten afnemen, is dat slechts twee procent.”
Michelinster
Die leverancier is Marfo in Lelystad. Dat bedrijf produceert maaltijden voor onder andere instellingen, militairen en vliegtuigmaatschappijen. Het eten wordt als complete maaltijd op individueel verpakte bordjes geleverd. In het ziekenhuis hoeft men het alleen nog op te warmen.
“Het gaat niet in de magnetron. Het wordt heel langzaam, in 45 tot 50 minuten, opgewarmd. Daardoor blijft de smaak en textuur behouden”, zegt Pascal Jalhay, die al op jonge leeftijd twee Michelinsterren mocht voeren. De chef-kok legt zijn ziel en zaligheid in het bedrijf. “Van 40 naar 40.000 gasten. Het niveau is hetzelfde gebleven. Ik bedenk gerechten waarmee ik koks wil inspireren. Zij vertalen dat naar wat in instellingen praktisch is. Zonder dat er wordt ingeleverd op smaak en kwaliteit.”
Vers
Ondertussen komt het een na het andere gerechtje op tafel, om aan te tonen dat het geen loze kreten zijn, maar dat het echt mogelijk is in ziekenhuizen goed en lekker eten te serveren. In kleine schaaltjes, anders zou niemand aan het negende gerecht toekomen.
Jalhay: ”Wij gebruiken uitsluitend verse producten, veel van bedrijven uit onze omgeving. Ik ga zelf kijken bij de boer die onze boontjes en wortelen levert.” En geen plofkippen, maar vlees van Beter Leven kippen. Jalhay spreekt met passie, bevlogen. “Daardoor smaakt het meteen al beter”, merkt een van de Texelaars op.
Hoe zorgvuldig de maaltijd ook is bereid, in het laatste stadium kan het nog mis gaan. Het opwarmen moet zeer nauwkeurig geschieden. “Als je het eerst een uur laat staan voor je gaat opwarmen, is de starttemperatuur anders en loop je het risico dat je het verknoeit. Bij nieuwe klanten geven we daarom cursussen en begeleiding in de eerste maanden”, zegt Wytze Sloot van Marfo.
Kaart
De kaart in het Gemini telt nu twaalf gerechten, waaronder ook vegetarische. Maar men wil nog verder gaan. “Nu wordt de maaltijd op een vast tijdstip geserveerd, of je nu trek hebt of niet. We willen dat veel meer van de mensen zelf af laten hangen. Dat kan met de vriesverse maaltijden.”
En hoewel er hier en daar wat aanmerkingen zijn, kunnen de Texelaars er niet om heen: Dit smaakt geweldig, is het unanieme oordeel. “Een negen.”
21 september 2015 - Noordhollands Dagblad
Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/article27509783.ece
16 juli 2015
Gelre ziekenhuizen gooit helft minder voedsel weg
Gelre Ziekenhuizen heeft sinds de implementatie van het maaltijdconcept ‘Roomservice à la carte’ de voedselverspilling met de helft verminderd.
Dit blijkt uit onderzoek van Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR. De gemiddelde inname van voedsel per patiënt is bovendien verbeterd en de patiënten zijn meer tevreden over de aangeboden maaltijden.
Gelre Ziekenhuizen ging in december 2014 over op het nieuwe systeem. Het onderzoek is gebaseerd op het eerste halfjaar. Patiënten hebben nu per dag de keuze uit zestien verschillende vriesverse maaltijden. Deze maaltijden worden bereid aangeleverd en op de ziekenhuislocaties bewaard, wat de dagelijkse transporten van maaltijden tussen de locaties Zutphen en Apeldoorn overbodig maakt.
Omdat de tijd tussen het bestellen van de maaltijden en de daadwerkelijke consumptie veel korter is geworden, hoeven geen overtollige maaltijden meer te worden weggegooid. De patiënten eten bovendien meer, omdat ze meer keuze hebben.
Besparingen
Marcel van Walraven, Manager Hotel Gelre Ziekenhuizen, geeft aan dat de invoering van het nieuwe maaltijdconcept van Marfo niet alleen de voedselverspilling heeft verminderd. Het levert bovendien een aanzienlijke besparing op voor het ziekenhuis. “In totaal is er 600.000 euro bespaard op materiële en personele uitgaven. Er waren natuurlijk investeringen nodig, maar die verwachten we binnen drie jaar terug te verdienen.”
20 maart 2015
Gelre ziekenhuizen gaat strijd aan tegen voedselverspilling
Gelre ziekenhuizen behoort met 3.300 medewerkers en 180 medisch specialisten tot één van de grotere ziekenhuizen in Nederland. Naast ziekenhuislocaties in Apeldoorn en Zutphen omvat de organisatie drie buitenpoliklinieken en een Diagnostisch Centrum. In december 2014 werd voor de beide ziekenhuizen het Roomservice à la Carte-concept van Chef Martin geïmplementeerd.
“Het concept van Chef Martin won, zowel op smaak als op het reduceren van verspilling”
Marcel van Walraven is als Manager Hotel bij Gelre ziekenhuizen verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met het verblijf van patiënten. “Dat is heel breed, van groenvoorziening tot beveiliging. Uiteraard valt ook de maaltijdvoorziening hieronder.”
Voorheen: 35 procent verspilling
Voordat Roomservice à la carte werd ingevoerd, werkten de twee ziekenhuizen met een conventioneel systeem, gebaseerd op centrale keukens. “In de oude situatie werden de maaltijden in de keuken samengesteld, uit bulkproducten die onze medewerkers zelf portioneerden. Patiënten moesten ’s ochtends om een uur of tien hun warme avondmaaltijd al bestellen. Dat was een statisch systeem; je kon je bestelling in de loop van de dag niet meer wijzigen. In de praktijk kwam het regelmatig voor dat een patiënt ’s avonds geen zin meer had in datgene wat hij ’s ochtends had besteld. Ook gebeurde het dat een patiënt later op de dag werd ontslagen of een ander dieet kreeg. En mensen die in de loop van de dag nieuw werden opgenomen, aten een willekeurige reservemaaltijd die de keuken altijd achter de hand hield. Dat alles bij elkaar had als resultaat dat ongeveer 35 procent van de maaltijden helemaal niet werd geconsumeerd. Die verspilling was ons een doorn in het oog.”
Keuze voor geportioneerd vriesvers
Gelre ziekenhuizen onderzocht diverse opties om de voedselverspilling in te dammen. “We hebben koelvers overwogen, maar ook dan heb je reservemaaltijden nodig. Na een aantal dagen in de koeling kun je die weggooien. Na enkele pilots kwamen we tot de conclusie dat de verspilling toch te groot zou blijven. Uiteindelijk is de keuze gevallen op vriesvers, en dan in de vorm van kant en klare maaltijden op een bord. Chef Martin voorzag daarin en kwam uit onze tender als beste naar voren.”
Pilots
De eerste testen met Roomservice à la carte werden in feite al gedaan in 2010, toen op de locatie Zutphen de keuken tijdelijk niet beschikbaar was vanwege de verhuizing naar nieuwbouw. “Dat was een mooie gelegenheid om het uit te proberen, en het is goed bevallen. In 2014 hebben we nog een pilot gedaan in Apeldoorn, waarbij we er voor alle zekerheid toch ook nog een pilot met koelvers naast hebben gedraaid. Het concept van Chef Martin won, zowel op smaak als op het reduceren van verspilling.”
Soepele uitrol naar 600 bedden
De grote implementatie op beide locaties verliep verrassend soepel, vindt Marcel van Walraven: “Na nog twee weken proefdraaien op een paar afdelingen zijn we in december 2014 echt helemaal overgestapt op het nieuwe concept. Voor onze voedingsassistenten en roomservicemedewerkers had dat natuurlijk flinke consequenties. Zij moesten ineens heel anders gaan werken, alleen al om patiënten tot zo laat mogelijk hun menukeuze te laten maken. Zij kunnen nu tot drie uur ’s middags hun avondmaaltijd bestellen. Ook is het voor patiënten die later op de dag nieuw opgenomen worden of terugkomen van bijvoorbeeld een operatie nog mogelijk om een maaltijd naar keuze te bestellen. De gastvrijheid is hiermee enorm verbeterd. Ik ben er nog steeds trots op dat het onze mensen gelukt is om in één keer van een proef met 40 bedden de uitrol naar zo’n 600 bedden te realiseren. Het concept is neergezet door een fantastische projectgroep o.l.v. Cora den Ouden, plv. manager Hotel, en Margaret van Hierden, projectleider. Ook voor Chef Martin heb ik niets dan lof. Ik heb zelden zo’n goed project gedraaid. Het is super gelopen, en dat is zeker voor 50 procent te danken aan Chef Martin. Zij waren er elke dag bij en kijken ook heel kritisch mee. Hun inzet is fantastisch, nog steeds, en het is een leuke partij om mee te werken.”
Verspilling naar nul
En dan de hamvraag: heeft de invoering van Roomservice à la carte ook het gewenste primaire effect gehad? “Zeker, de verspilling van complete maaltijden was binnen een week gereduceerd van 35 procent naar nul. We hebben geen verlies meer aan de voorkant. Het enige wat nog wordt weggegooid, zijn de resten die een patiënt niet heeft opgegeten. We horen ook alleen maar positieve geluiden, de patiënten zijn erg blij met de maaltijden en de flexibiliteit. Hoe het precies uitpakt in cijfers, weten we over enkele weken. Dan zijn namelijk de resultaten bekend van een onderzoek dat we samen met de universiteit van Wageningen hebben opgezet. In dat onderzoek wordt de huidige situatie vergeleken met een nulmeting die is gedaan voor de invoering van het nieuwe concept. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.”
Interview Gelre ziekenhuizen in FoodHospitality (uitgave mei 2015)
5 maart 2015
Minder voedsel weggooien dankzij roomservice
Uit onderzoek van Wageningen University & Research centre blijkt dat in veel ziekenhuizen elke dag 180 tot 200 gram voedsel per patiënt wordt weggegooid*. Vooral bij de warme maaltijd is de verspilling groot, en dat heeft veel te maken met de manier waarop de maaltijdvoorziening is ingericht. Een roomserviceconcept − zoals Roomservice à la carte van Chef Martin − kan helpen de verspilling in te dammen.
Traditionele keuken leidt tot verspilling
De verspilling (die niet alleen veel geld kost maar ook belastend is voor het milieu) blijkt het grootst bij ziekenhuizen die nog werken met een traditionele keuken. Voor veel patiënten is het moeilijk om een dag van tevoren of ’s ochtends bij het ontbijt al aan te geven wat ze ’s avonds willen eten. Maar ook bij het portioneren in de keuken gaat voedsel verloren, alleen al doordat er vaak gewoon te veel wordt klaargemaakt.
30 procent reductie met roomserviceconcept
De oplossing kan voor een belangrijk deel liggen in het korter maken van de tijd die verstrijkt tussen het maken van de menukeuze en het nuttigen van de maaltijd. Wanneer een patiënt ’s middags kan kiezen wat hij die avond wil eten, is de kans groter dat die maaltijd geheel of grotendeels wordt genuttigd. Een roomserviceconcept voorziet in deze mogelijkheid en kan volgens de onderzoekers de voedselverspilling met ongeveer 30 procent reduceren.
De kracht van Roomservice à la carte
Pieter Beijen, adjunct directeur Foodservice bij Chef Martin verwacht dat het laatstgenoemde percentage zelfs nog gunstiger kan wanneer gebruik wordt gemaakt van Roomservice à la carte: “Ons concept maakt het mogelijk om patiënten letterlijk vlak voor het eten een keuze te laten maken vanaf een uitgebalanceerde menukaart met daarop gemiddeld wel 10 tot 15 hoofdgerechten. Wanneer een ziekenhuis werkt met afdelingspantry’s, kunnen maaltijden op elk gewenst moment worden besteld en kan de tijd tussen keuze en consumptie worden teruggebracht tot minder dan 45 minuten. Geholpen door de ruime keuze kun je als patiënt dus precies die maaltijd bestellen waar je op dat moment zin in hebt. Dat maakt de kans op ‘waste op het bord’ nog beduidend kleiner.”
* Bron: Nieuws voor diëtisten, 5 januari 2015
20 februari 2015
Gelre Ziekenhuizen kiest voor Chef Martin
In navolging van een groot en groeiend aantal ziekenhuizen, kiest ook Gelre Ziekenhuizen voor het Roomservice à la carte-concept van Chef Martin. Patiënten van Gelre Apeldoorn en Gelre Zutphen bestellen hun maaltijden nu ‘à la carte’.
Op 18 februari jongstleden hebben Gelre Ziekenhuizen en Marfo/Chef Martin hun samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van een meerjarig contract. De handtekeningen werden gezet door de heren W.A.G. van Grimbergen (Directeur AOD) en A.A.M. Zuidgeest (Algemeen Directeur Marfo BV).
Ruime keuze
De invoering van het nieuwe maaltijdconcept betekent dat patiënten dagelijks, kort voordat zij gaan eten, vanaf een menukaart een keuze maken uit 16 gerechten. De gerechten variëren van Hollandse kost tot ‘wereldgerechten’. Daarnaast is er een ruime keuze in dieetmaaltijden en maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen.
Gastvrijheidsbeleving
De heer Zuidgeest is ervan overtuigd dat het Roomservice à la carte concept voor Gelre Ziekenhuizen veel toegevoegde waarde met zich meebrengt: “Het is een impuls voor de gastvrijheidsbeleving. Wij weten inmiddels uit ervaring dat patiënten de grote keuzevrijheid zeer positief waarderen.”
28 januari 2015
"De patiënten zijn echt heel enthousiast!"
Na een zorgvuldig afwegingsproces koos de Noord-Hollandse zorginstelling MCA Gemini Groep (MGG) in 2014 voor het Roomserviceconcept van Chef Martin. We vroegen Martijn van Dijken, Hoofd Hotelservice bij MGG, waarom de keuze op Chef Martin viel en hoe het Roomserviceconcept in de praktijk bevalt. MGG omvat de ziekenhuizen Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Met zo’n 750 bedden, 3500 medewerkers en 250 specialisten is MGG een van de grootste ziekenhuisorganisaties van Nederland.
Vraaggestuurde dienstverlening
“Wij zijn als instelling bezig met de transitie naar een meer vraaggestuurde dienstverlening. Dat betekent ook meer flexibiliteit in de maaltijdvoorziening. Een patiënt eet het best wanneer hij echt trek heeft, en wanneer hij iets voorgeschoteld krijgt dat hij kort daarvoor zelf heeft kunnen kiezen. Van daaruit zijn we op zoek gegaan naar een concept dat daarbij past. Met het concept van Chef Martin hoeven patiënten pas ’s middags hun keuze te maken voor het diner. Voorheen, toen we nog werkten met koelverse maaltijdcomponenten, moest dat al ’s morgens bij het ontbijt. Bij de keuze voor Chef Martin zijn we trouwens niet over één nacht ijs gegaan. We hebben diverse leveranciers overwogen en er is onder meer een blinde proeverij gehouden waaraan 25 mensen uit alle lagen van onze organisatie deelnamen. Dat laatste heeft ook bijgedragen aan het draagvlak voor de gemaakte keuze.”
Roomservice
De voormalige werkwijze met koelverse maaltijdcomponenten betekende veel werk voor de MGG-medewerkers, aldus Van Dijken. “En dat in een kritiek proces. Daarom hebben we besloten zo min mogelijk handelingen hier in huis te houden.” Het Roomserviceconcept is ingevoerd per 1 maart 2014. “Voorafgaand zijn onze betrokken medewerkers en teamleiders uitvoerig geïnformeerd, en de eerste periode zorgde Chef Martin voor begeleiding ter plekke. De implementatie is vrijwel vlekkeloos verlopen. In de huidige situatie verdelen we de maaltijden nog allemaal vanuit onze centrale keuken. Wanneer we in 2018 onze nieuwbouw in Heerhugowaard hebben betrokken, gaan we dat decentraliseren met behulp van afdelingspantry’s dicht bij de patiënt. Zo kunnen we onze patiënten nog meer op maat bedienen en de tijd tussen het kiezen en het nuttigen van de maaltijd nog een stuk korter maken.”
Pluspunten
Van Dijken stelt vast dat het Roomserviceconcept meerdere pluspunten met zich meebrengt: “We zijn nu heel flexibel met het product. Het is vriesvers, dus het kan blijven liggen tot gebruik, zonder handelingen. Als een patiënt graag om twee uur ’s middags een bordje nasi wil, kunnen we dat heel eenvoudig regelen. Maar ik zie nog meer voordelen in de samenwerking met Chef Martin. Zo gaan we samen invulling geven aan de visie op ‘gastvrijheid, eten & drinken’ die we als MGG recent hebben opgesteld. Chef Martin is een innovatieve partner, die ons kan ondersteunen in ons streven naar optimale beleving. Met hun Minigerechtjes kunnen we bijvoorbeeld geluksmomenten creëren door patiënten overdag te verrassen met lekkere hapjes.”
Hoge waardering
En dan is het tijd voor misschien wel de belangrijkste vraag: hoe zijn de reacties van de patiënten zelf? “De patiënten zijn echt heel enthousiast. Dat blijkt ook wel uit het tevredenheidsonderzoek dat we vier keer per jaar uitvoeren. Direct bij het eerste onderzoek na de invoering van het Roomserviceconcept bleek de waardering voor de maaltijden al gestegen te zijn van 7,2 naar 8,2.”
15 januari 2015
Voor Chef Martin is MVO heel gewoon
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, kortweg MVO: het lijkt soms wel alsof organisaties het er maar even bij doen, ‘omdat het moet’. Bij Chef Martin ligt dat in ieder geval anders, aldus Harold Oldenbeuving, Deputy Director Operations: “Wij hebben MVO geïntegreerd in een bedrijfsvoering die per definitie al is gericht op welzijn.”Verder kijken dan het product
Chef Martin is het merk waarmee Marfo Food Group de zorgsector bedient. “Alleen al met het oog op onze kwetsbare doelgroepen zien wij het leveren van hoge en betrouwbare kwaliteit als een maatschappelijke plicht”, legt Oldenbeuving uit. “Maar we kijken verder dan het product. Ook het gebruik van duurzaam voortgebrachte grondstoffen is een belangrijke waarde binnen onze organisatie. We streven er bijvoorbeeld naar grondstoffen te gebruiken waarbij dierenwelzijn centraal staat, zoals Beter Leven kip- en kalfsvlees, MSC vis en scharreleieren. Parallel daaraan zijn we uiterst kritisch en zorgvuldig in het selecteren van leveranciers die onze visie en ambities op dit gebied delen.”
CO2-neutraal productieproces
In het productieproces van Chef Martin speelt duurzaamheid eveneens een prominente rol, vertelt Oldenbeuving: “Wij werken er hard aan om ons hele proces steeds duurzamer te maken, zodat we per geproduceerde maaltijd zo min mogelijk energie en water verbruiken. Zo hebben we ons energieverbruik de afgelopen tien jaar al met ongeveer een kwart weten te reduceren. Daarbij wordt inmiddels het complete assortiment van Chef Martin geproduceerd met uitsluitend groene stroom van onder andere windmolens. Al het organisch afval wordt vergist tot gas. En door warmte terug te winnen uit onze stoomketel, reduceren we het gasverbruik jaarlijks met ongeveer 15 procent. Sinds 2014 mogen we zelfs zeggen dat Chef Martin CO2-neutraal produceert.”
15 mei 2014
Chef Martin wint Koks! Innovatie Trofee 2014
Chef Martin heeft de Koks! Innovatie Trofee 2014 gewonnen in de categorie Food & Beverage. Dat is bekend gemaakt op 14 mei op de Vakbeurs Welkom in de Zorg te Utrecht.
In de categorie Food & Beverage won Chef Martin met Minigerechtjes. Dit zijn tussendoortjes, ontwikkeld voor mensen met eetlustproblemen. Rijk aan energie en eiwitten en uitstekend te verdelen over meerdere eetmomenten per dag.
Enkele opmerkingen van de 6-koppige vakjury uit het juryrapport: extra smaakvolle snack, mooi verpakt, nodigt uit om van te smullen, lekkere minihapjes, een mooie keuze!
De vakjury van de Koks! Innovatie Trofee werd voorgezeten door Kees Theeuwes. Hij is directeur van de zorgcentra De Bijsterstede, Den Herdgang en Padua (De Wever) in Tilburg. De overige juryleden waren: Ton Snijders (hoofd voeding), Jan van den Brekel (bestuurslid vHMN, hospitality management), Henk Ewijk (kok), René van der Gun (gastvrijheids-/ servicedeskundige) en Alphons Smits (LOC, Zeggenschap in de zorg).
10 mei 2014
MCA Gemini Groep kiest voor Chef Martin
In navolging van een groot en groeiend aantal zorginstellingen, kiest ook de MCA Gemini Groep voor het Roomservice à la carte-concept van Chef Martin. Patiënten van Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in Den Helder bestellen hun maaltijden nu ‘à la carte’.
Op 8 mei jongstleden hebben de MCA Gemini Groep (MGG) en Marfo/Chef Martin hun samenwerking bekrachtigd met de ondertekening van een meerjarig contract. De handtekeningen werden gezet door de heren G.J. Vos (Raad van Bestuur MGG) en H. Schaap (Algemeen Directeur Marfo BV).
Ruime keuze
De invoering van het nieuwe maaltijdconcept betekent dat patiënten dagelijks, kort voordat zij gaan eten, vanaf een menukaart een keuze maken uit 16 gerechten. De gerechten variëren van Hollandse kost tot ‘wereldgerechten’. Daarnaast is er een ruime keuze in dieetmaaltijden en maaltijden voor mensen met kauw- en slikproblemen.
Gastvrijheidsbeleving
De heer Schaap is ervan overtuigd dat het Roomservice à la carte concept voor MCA en het Gemini Ziekenhuis veel toegevoegde waarde met zich meebrengt: “Het is een impuls voor de gastvrijheidsbeleving. Wij weten inmiddels uit ervaring dat patiënten de grote keuzevrijheid zeer positief waarderen.”
