Jaren geleden werkte ze al eens als stagiaire bij Marfo, het moederbedrijf van Chef Martin. In het kader van haar opleiding Voeding & Diëtetiek deed ze destijds onderzoek naar het thema ‘Bijzondere voeding in het vliegtuig’. Na haar afstuderen bekleedde ze diverse functies in de werelden van food, marketing en gezondheidszorg. En sinds 2012 is ze als diëtist terug bij Marfo. Hoogste tijd voor een korte kennismaking met Ira van der Plas.

Interne en externe adviezen
In haar functie geeft Ira deskundige adviezen over menu en dieet. “Ik adviseer niet alleen intern, aan de mensen die hier de maaltijden ontwikkelen, maar ook extern aan onze klanten. Elk ziekenhuis heeft zijn eigen regels, en als Chef Martin vinden we het heel belangrijk om daar rekening mee te houden. Ik denk ook vaak mee bij het samenstellen van menucycli. De kunst is om met een beperkt aantal verschillende maaltijden maximale variatie te bieden, ook als het gaat om dieetafleidingen.”

Platform voor diëtisten
Om recht te doen aan de verschillen in regels per instelling heeft Chef Martin een speciaal platform in het leven geroepen voor diëtisten van zorgklanten, vertelt Ira: “Zo kunnen we bijvoorbeeld samen  kijken naar de beste manier om te beantwoorden aan bepaalde normen. Klanten kunnen het platform ook gebruiken om wensen kenbaar te maken met betrekking tot nieuwe maaltijden die Chef Martin zou kunnen ontwikkelen. En als we zelf nieuwe ideeën hebben, kunnen we via het platform vragen wat de diëtisten ervan vinden.”

Uitdaging
In de dagelijkse praktijk fungeert Ira als rechtstreeks aanspreekpunt voor diëtisten. “Voor veel vragen geldt dat we het antwoord eigenlijk al in ons assortiment hebben. En als dat niet zo is, moet ik zorgen voor de vereiste aanpassing aan het assortiment. Dat is vaak een heel traject, vooral omdat de vragen erg lastig kunnen zijn. Het valt bijvoorbeeld niet mee om een vegetarische hypoallergene maaltijd met 25 gram eiwit te maken. Maar die uitdaging maakt het voor mij juist leuk.”

Heeft u vragen over diëtetiek en/of wilt u zich aanmelden voor het diëtistenplatform van Chef Martin? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Ira via e-mail: ira.van.der.plas@marfo.com