Maatschappelijk verantwoord ondernemen, kortweg MVO: het lijkt soms wel alsof organisaties het er maar even bij doen, ‘omdat het moet’. Bij Chef Martin ligt dat in ieder geval anders, aldus Harold Oldenbeuving, Deputy Director Operations: “Wij hebben MVO geïntegreerd in een bedrijfsvoering die per definitie al is gericht op welzijn.”

Verder kijken dan het product
Chef Martin is het merk waarmee Marfo Food Group de zorgsector bedient. “Alleen al met het oog op onze kwetsbare doelgroepen zien wij het leveren van hoge en betrouwbare kwaliteit als een maatschappelijke plicht”, legt Oldenbeuving uit. “Maar we kijken verder dan het product. Ook het gebruik van duurzaam voortgebrachte grondstoffen is een belangrijke waarde binnen onze organisatie. We streven er bijvoorbeeld naar grondstoffen te gebruiken waarbij dierenwelzijn centraal staat, zoals Beter Leven kip- en kalfsvlees, MSC vis en scharreleieren. Parallel daaraan zijn we uiterst kritisch en zorgvuldig in het selecteren van leveranciers die onze visie en ambities op dit gebied delen.”

CO2-neutraal productieproces
In het productieproces van Chef Martin speelt duurzaamheid eveneens een prominente rol, vertelt Oldenbeuving: “Wij werken er hard aan om ons hele proces steeds duurzamer te maken, zodat we per geproduceerde maaltijd zo min mogelijk energie en water verbruiken. Zo hebben we ons energieverbruik de afgelopen tien jaar al met ongeveer een kwart weten te reduceren. Daarbij wordt inmiddels het complete assortiment van Chef Martin geproduceerd met uitsluitend groene stroom van onder andere windmolens. Al het organisch afval wordt vergist tot gas. En door warmte terug te winnen uit onze stoomketel, reduceren we het gasverbruik jaarlijks met ongeveer 15 procent. Sinds 2014 mogen we zelfs zeggen dat Chef Martin CO2-neutraal produceert.”