Exclusieve maaltijden in de sfeer van Vermeer

Een ziekenhuismaaltijd als een schilderij van een Hollandse meester? Bij Reinier de Graaf kan het. Het Delftse ziekenhuis viert zijn nieuwbouw met onder meer ‘De heerlijkheden van Vermeer’: vier exclusieve  maaltijden, geïnspireerd op beroemde werken van de Delftse schilder Johannes Vermeer. De culinaire creaties werden door topchef Pascal Jalhay ontwikkeld in de keuken van Chef Martin.

Streven naar vernieuwing
Jetze-Jan Dijkstra, Manager Hotelservices, noemt de Vermeergerechten een exponent van een streven naar vernieuwing dat kenmerkend is voor de Reinier de Graaf Groep. “De interesse in eten en drinken groeit al jaren, en eigenlijk is het raar dat de ziekenhuiswereld daar zo bij achterloopt. Een patiënt moet kunnen eten wat hij thuis zou willen eten, op het moment dat hij dat zou willen; in die zin moet een ziekenhuis echt een soort hotel zijn. Ik wil ook af van het cliché dat ziekenhuismaaltijden niet lekker of bijzonder kunnen zijn. Daar werken we met Chef Martin al jaren hard aan, en met succes.”

Onderscheidend
Voor deze gelegenheid wilde Dijkstra er nog een schepje bovenop doen. “Daarom hebben we geprobeerd Chef Martin uit te dagen: laten we nu eens iets heel speciaals gaan maken. Zo zijn we samen aan tafel gaan zitten en hebben we het concept voor de Vermeergerechten bedacht. Pascal Jalhay is vervolgens aan de slag gegaan met de thema’s die in het ziekenhuis steeds terugkomen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot vier heerlijke maaltijden die ieder op een unieke wijze worden gepresenteerd. Over hoe het geworden is, ben ik heel enthousiast. Dit zijn typisch concepten waarmee je je als instelling kunt onderscheiden.”

Kannen en Kruiken
De innovatiedrang van Reinier de Graaf is ook terug te zien in de nieuwbouw van het ziekenhuis. “Het is prachtig geworden, helemaal gericht op maximale gastvrijheidsbeleving. Patiënten kunnen mee-eten met bezoekers en andersom. In het bezoekersrestaurant bieden we zelfs bediening aan tafel. Dat restaurant heeft trouwens ook een naam gekregen die is geïnspireerd op Vermeer: ‘Kannen en Kruiken’. In de kleurstelling van de nieuwbouw heeft het werk van Vermeer eveneens een belangrijke rol gespeeld.”

>> Menukaart 'De vier heerlijckheden van Johannes Vermeer'