Bij Gelre ziekenhuizen verspilling naar nul

Voedselverspilling − of beter gezegd, het terugdringen ervan − is een thema dat in de hedendaagse zorg veel aandacht krijgt. Zo ook bij Gelre ziekenhuizen, dat vorig jaar koos voor Roomservice à la Carte van Chef Martin. Het concept werd in december geïmplementeerd op de beide ziekenhuislocaties in Apeldoorn en Zutphen.

Doorn in het oog
Marcel van Walraven, Manager Hotel bij Gelre ziekenhuizen, vertelt hoe de maaltijdvoorziening er voorheen uitzag: “We werkten met een conventioneel systeem, gebaseerd op centrale keukens. Patiënten moesten ’s ochtends om een uur of tien hun warme avondmaaltijd al bestellen. In de praktijk kwam het regelmatig voor dat een patiënt ’s avonds geen zin meer had in datgene wat hij ’s ochtends had besteld. Mede daardoor werd ongeveer 35 procent van onze maaltijden helemaal niet  geconsumeerd. Die verspilling was ons een doorn in het oog.”

Keuze voor Roomservice à la carte
Nadat diverse opties waren onderzocht, viel de keuze op het vriesvers van Roomservice à la carte, vertelt Van Walraven: “In 2014 hebben we nog een pilot gedaan in Apeldoorn, waarbij we er voor alle zekerheid nog een pilot met koelvers naast hebben gedraaid. Het concept van Chef Martin won, zowel op smaak als op het reduceren van verspilling.”

Soepele uitrol naar 600 bedden
De grote implementatie op beide locaties verliep verrassend soepel, vindt Marcel van Walraven: “Ik ben er trots op dat het onze mensen gelukt is om in één keer van een proef met 40 bedden de uitrol naar zo’n 600 bedden te realiseren. De samenwerking tussen onze fantastische projectgroep en Chef Martin was uitstekend. Ik heb zelden zo’n goed project gedraaid.”

Verspilling naar nul
Heeft de invoering van Roomservice à la carte ook het gewenste primaire effect gehad? “Zeker, de verspilling van complete maaltijden was binnen een week gereduceerd van 35 procent naar nul. Het enige wat nog wordt weggegooid, is hetgeen een patiënt niet heeft opgegeten. We horen ook alleen maar positieve geluiden, de patiënten zijn erg blij met de maaltijden en de flexibiliteit.”