“Wij willen verwachtingen overtreffen”

Pieter Beijen, adjunct directeur Foodservice bij Chef Martin, stelt vast dat ziekenhuizen in toenemende mate de nadruk leggen op services: “De hotelmatige zorg wordt steeds belangrijker en dus ook steeds beter georganiseerd. Het is iets waarmee ziekenhuizen zich kunnen onderscheiden. Diversificatie mag weer, en met Chef Martin kunnen wij daar als geen ander op inspelen. Met ons assortiment van 300 maaltijden kunnen we ziekenhuizen van elk niveau bedienen. Elk ziekenhuis kan zelf kiezen hoe luxe en gevarieerd het mag zijn, en hoe het wordt gepresenteerd.” 

De kwaliteit van vriesvers
De groeimogelijkheden voor Chef Martin schuilen met name in het feit dat veel ziekenhuizen op zoek zijn naar een modern alternatief voor de centrale keuken, aldus Beijen: “En met ons vriesversconcept Roomservice à la carte bieden wij een prima invulling van die behoefte. Onze maaltijden en maaltijdcomponenten worden direct na bereiding met behulp van shockfreezing in een mum van tijd op een temperatuur van min 40 graden gebracht. Door dat snelle invriezen ontstaan er geen ijskristallen in het product zelf en blijft de structuur intact. We zetten de gerechten echt in een soort pauzestand, anders dan bij koelverse maaltijden het geval is. Zodoende is de hogere kwaliteit van onze gerechten ook veel constanter.”

Efficiencywinst
Hoewel kwaliteitsverbetering uiteraard van groot belang is, weet Beijen uit ervaring dat efficiencywinst voor ziekenhuizen doorgaans het meest overtuigende argument is om voor Chef Martin te kiezen. “Ook in dat opzicht hebben we veel te bieden. Zo is ons product bewaard bij min 20 graden anderhalf jaar houdbaar. Ziekenhuizen kunnen dus makkelijk een breed aanbod in huis halen voor hun patiënten, zonder bang te hoeven zijn dat de gerechten  al weer snel ‘over de datum’ raken. Bovendien zijn onze gerechten zeer eenvoudig te regenereren, wat ertoe bijdraagt dat de tijd tussen menukeuze en consumptie sterk kan worden verkort. En ook niet onbelangrijk: we leveren een grote bijdrage aan het reduceren van voedselverspilling. Bij veel ziekenhuizen ligt het wastepercentage boven de 40 procent. Ons vriesversconcept brengt dit enorm terug en laat daarbij ook nog de patiënttevredenheid stijgen.”

Hoog serviceniveau
Chef Martin wil zich ook onderscheiden door een hoog serviceniveau, benadrukt Beijen: “We doen heel veel extra voor onze klanten. We maken bijvoorbeeld exclusieve themamaaltijden of gerechten uit de streek van het ziekenhuis. Het gaat erom mensen te verrassen. Voldoen aan verwachtingen is niet genoeg. Wij willen verwachtingen overtreffen. En dat hoeft niet eens veel geld te kosten. Het kan ook al zitten in een manier van presenteren. Daar adviseren we onze klanten ook graag over. Verder verzorgen we mini-audits, waarbij we eens in de 6 à 7 weken onaangekondigd op geselecteerde afdelingen een onderzoekje uitvoeren om te zien of alle werkprocessen juist worden uitgevoerd. Sommige klanten moeten daar wel even aan wennen, maar als duidelijk wordt dat iedereen er baat bij heeft, wordt het ook door iedereen omarmd.”

Ambitie
Chef Martin mag al 18 van de ongeveer 100 ziekenhuizen in Nederland tot zijn klanten rekenen. “En dat gaan er nog meer worden. Onze ambitie is om onze positie als dé ziekenhuisspecialist op het gebied van patiëntenmaaltijden verder uit te bouwen en elk jaar nieuwe samenwerkingsrelaties met ziekenhuizen te realiseren. Dat vergt veel voorbereidingswerk, in trajecten die wel 2 à 3 jaar duren. Logisch, want voor een ziekenhuis is de implementatie van een nieuw maaltijdconcept een ingrijpende stap. Maar wij steken al die tijd en moeite er graag in om schouder aan schouder de verandering van concept te realiseren. Die verandering levert immers een blijvende kwaliteitsverbetering van de maaltijdvoorziening op; ziekenhuizen met ons concept scoren voor de warme maaltijd gemiddeld een ruime 8. En daar doen we het voor!”